Dat de tijd vliegt wanneer je het naar je zin hebt werd het afgelopen jaar wederom bewezen. Op 1 januari 2011 vierde FOAM haar eerste verjaardag, en wat een eerste jaar is het geweest! Een terugblik op 12 maanden ontwerpen en ondernemen, en de hoogtepunten die we gedurende onze reis tegen mochten komen.

Taart voor architecten - Sean Kenney.com

Ons eerste jaar begon in Leiden, waar we een interieuradvies aanboden dat het gevoel van thuiskomen weer terugbracht naar de woning van onze opdrachtgever. Een experiment dat goed beviel, en een vervolg kreeg in een 100 m2 grote woonkamer in het Eindhovense Regentenkwartier. Dat één van onze interieurontwerpen aan het eind van het jaar tot een realisatie zou leiden, durfden we op dat moment nog niet te dromen. Daarvoor waren we bovendien te druk met het grafisch ontwerp van de huisstijl voor de Tilburg University Cantus, dé opening van het academisch jaar in Tilburg.

Startend in een economische recessie voelden we namelijk al snel dat we onze horizon moesten en wilden verbreden, op zoek naar uitdagingen naast architectuur waarin we onze liefde voor het ontwerp konden uiten. De ontwikkeling van een logo, huisstijl en website voor studentenvereniging d'Artagnan namen we dan ook graag aan. Een interessante opgave die nieuwe ervaringen en contacten opleverde, met een uitdagend architectonisch staartje: FOAM werd gevraagd een ontwerp te maken voor de verbouwing van de sociëteit van de vereniging. Een plan dat inmiddels door de Universiteit van Tilburg is overgenomen en omgedoopt tot International Meeting Point, waar meerdere verenigingen samenkomen. 2011 begint dan ook met het doorhakken van de laatste knopen, waarna we het ontwerp mogelijk kunnen uitwerken en realiseren.

Tilburg University Cantus

Op Koninginnenacht diende zich plotseling een nieuwe architectonische opdracht aan, die ons af liet reizen naar een nog braakliggend kavel in Goes. Onze opdrachtgevers vroegen ons een ontwerp te maken voor een nieuwbouwwoning aan een lage dijk, een uitdaging die we met beide handen aangrepen. Ondertussen werkten we door aan de twee huisstijlen met alle bijbehorende producten, die na de zomervakantie op strakke deadlines konden rekenen. Toch vonden we ook zelf nog wat ruimte om de wereld te ontdekken, en reisden we onder andere af naar Barcelona, Maleisië, Berlijn en (2x) New York.

Hoewel we zelf niet meer de collegebanken in hoefden, was de opening van het academisch jaar in 2010 er één die we niet snel zullen vergeten. De Tilburg University Cantus barstte los, en de vertaling van onze ontwerpen naar podiumbanners, spandoeken en bierviltjes leverde een resultaat op dat Tilburg voor één dag TUC wist te kleuren. De bijzondere samenwerking met het bestuur wordt de komende jaren dan ook met veel plezier doorgezet, op weg naar een verdere professionalisering van een zeer geslaagd evenement. 

Ook zonder collegebanken werd er het afgelopen jaar veel geleerd. We bezochten seminars en workshops, leerden onderhandelen en namen deel aan een speciale dag voor Jonge Architecten. De lijnen van architect en ondernemer werden steeds meer met elkaar verweven, en zullen ook in het nieuwe jaar ongetwijfeld bijzondere gebeurtenissen met zich mee brengen. Ontwerpend en ondernemend begaven we ons richting het einde van ons eerste jaar. We deden mee aan een drietal prijsvragen (waarvan de uitslag en dus de publicatie nog op zich laat wachten) en werden gevraag om een column te schrijven in vakblad 'de Architect'. Het jaar kon eigenlijk al niet meer stuk. En toch, wist het nog mooier te worden.

Woning Bouw - Impressie

Woning Bouw - Realisatie

Op 23 december was hij daar: onze eerste realisatie als officieel architectenbureau. Na maanden van ontwerpen en verbouwen werd het appartement in Maastricht opgeleverd. Door een appartement mogen lopen dat vrijwel exact zo gerealiseerd als ons ontwerp had voorgesteld, voelt als een jongensdroom die uitkomt. Een mooier einde van een eerste jaar FOAM hadden we ons niet kunnen wensen. 

Met dank aan iedereen met wie we ons eerste jaar mochten beleven, gaan we dan ook vol enthousiasme ons tweede jaar in. We wensen jullie een mooi, gezond en creatief 2011 en beloven jullie nog vaak zullen verassen met nieuwe ontwerpen, visies en concepten. Onze reis duurt voort: blijf hem volgen, op designbyfoam.nl!

Meer FOAM in 2011