Toen onze opdrachtgevers in 2019 de woning aan de Veursestraatweg in Leidschendam betrokken, wisten zij direct dat ze de woning ingrijpend wilden verbouwen. Want hoewel de locatie en het perceel aan hun wensen voldeden, was de woning te klein voor hun gezin. De belangrijkste speerpunten van de verbouwing waren: meer ruimte creëren op de begane grond en een volwaardige tweede verdieping realiseren. Ook zou de woning na de verbouwing zo energiezuinig mogelijk moeten zijn.
Deze wensen gaven veel ontwerpvrijheid. De woning is volledig opnieuw ontworpen, zowel van binnen als buiten. Het bestaande, flauwe dak is vervangen door een steilere kap, waardoor twee ruimte slaapkamers en een badkamer toegevoegd worden aan het woonprogramma. Ook is op de begane grond een grote aanbouw aan zowel de zij- als achterkant geplaatst. Hierdoor onstaat op de begane grond een ruim, maar ook speels ingedeelde woonverdieping, waarbij iedereen zich kan terugtrekken op een eigen plek.
Het ontwerp van de woning kenmerkt zich door een helder, wit gestuukt hoofdvolume. Dit volume vormt de basis van de woning. Er is gevelstucwerk op isolatie toegepast, om de woning vanaf de buitenzijde te isoleren. Een groot portaal met zinken bekleding markeert de nieuwe entree en herbergt een imposant trappenhuis.
De nieuwe aanbouw heeft een natuursteen bekleding, wat een mooi contrast geeft met het strakke, witte stucwerk. In de gehele woning zijn aluminium kozijnen toegepast.
Ook het interieur is volledig op de schop gegaan. De begane grond is verreweg het grootst en bestaat uit verschillende ruimtes, hoekjes en sferen. Zo is er een speel- en werkhoek, een zitkamer om televisie te kijken, een eetkamer met haard en een zitje met uitzicht op de landschappelijke tuin. Het hart wordt gevormd door een grote leefkeuken met kookeiland.
Op de eerste en tweede verdieping zijn in totaal vier zeer ruime slaapkamers en twee badkamers gerealiseerd. Ook hier hebben alle ruimtes een eigen sfeer en bijzondere maatwerk oplossingen. Op de nieuwe zolderverdieping is ervoor gekozen de houten constructie in het zicht te laten.
Duurzaamheid stond bij de verbouwing hoog in het vaandel. Er is dan ook in een vroeg stadium van het ontwerptraject gezocht naar mogelijkheden om de woning zo energiezuinig mogelijk te maken. De woning is als een nieuwbouwwoning geïsoleerd en heeft een hybride warmtepomp. Op het dak van de garage bevinden zich de zonnepanelen. Op de begane grond is vloerverwarming toegepast en op de verdiepingen lage temperatuur convectoren.