Vertelden we eerder dit jaar al over onze manier van digitaal samenwerken, deze keer nemen we jullie mee door één van onze projecten. In mei van dit jaar begonnen we aan het project ‘Woning Bouw’, de verbouwing van een appartement in het hartje van Maastricht. Na een eerste verkennend gesprek stelden we een programma van eisen op en begon het creatieve proces: al pratend en schetsend tekenden zich de contouren af van een concept voor de woning.

kijkje-01.jpg

Het concept viel in goede aarde, wat het startschot betekende voor een nader uitgewerkt plan. Echter nog wel op zo’n manier dat er nog wat aan te schaven valt en nog niet ieder detail uitgedacht hoeft te worden. Voor ons het moment om Sketchup te gebruiken: een programma om razendsnel schetsmatige concepten een verdiepingsslag te geven.

kijkje-02.jpg

Het ontwerp werd positief ontvangen, dus het moment was aangebroken om ons te bekommeren over de definitieve materialen, kleuren, meubels, verlichting etc. Daarnaast werd in dit stadium ook het overleg met de aannemer opgestart, en daarom dienden er ook tekeningen te komen die voor hem genoeg detail bevatten om aan de slag te kunnen. Met behulp van Vectorworks tekenden we het schetsontwerp verder uit tot een volwaardig bouwkundig object. Daar Vectorworks in staat is zowel in 2D als 3D te tekenen vingen we twee vliegen in één klap: deze tekening vormde ook de basis voor de definitieve impressies van het ontwerp.

kijkje-04.jpg

kijkje-03.jpg

Voor de meeste klanten is het niet altijd even makkelijk de kwaliteiten van een ontwerp af te lezen aan zoiets abstracts als een plattegrond. Daarnaast willen wij ook graag zeker weten dat de klant het ontwerp helemaal begrijpt zoals wij het bedoeld hebben. Cinema 4D helpt ons om van de ‘droge’ tekeningen realistische impressies te maken.

kijkje-05.jpg

kijkje-07.jpg

En dan is het zover: het ontwerpproces is afgerond, van schetsontwerp tot definitief ontwerp, alle stappen zijn doorlopen. Voor ons als architect houdt het werk echter nog niet op; op dit moment zijn we nog altijd nauw betrokken bij de daadwerkelijke uitvoering door de aannemer, de definitieve keuze voor leveranciers door de klant en de realisatie van de diverse meubels door de meubelbouwer.

kijkje-06.jpg

Benieuwd hoe bovenstaande foto zich ontpopt tot de woning zoals we die ontworpen hebben? Blijf ons volgen via deze blog, Twitter, Facebook en Hyves, en je komt er ongetwijfeld achter!