De oplettende bezoeker van designbyfoam.nl zal het niet ontgaan zijn dat er onlangs een nieuw project aan het werk van FOAM is toegevoegd: het Droogdokkeneiland. Dit voormalige havengebied in Antwerpen kwam al terug in onze projecten Paradox en Bestemming (on)bekend, waarvoor we in het voorjaar van 2008 voor het eerst oog in oog stonden met de gigantische droogdokken en de vervallen bouwwerken. Vergane glorie, maar met ontzettend veel potentie.
Een plek waar alles kan en waar tegelijkertijd niks mag. Als bezoeker ben je hier niet welkom, en dat voel je. Om een glimp op te kunnen vangen van de droogdokken kom je langs borden met ‘verboden toegang’ en zie je diverse havenarbeiders een oogje in het zeil houden. Na een dwaaltocht langs roestige staalplaten over een landschap van kasseien doemt er ineens een schip op in een droogdok. Dit bouwwerk roept door de getrapte hellingen vrijwel direct de associatie op met een Grieks amfitheater. De meest bijzondere ervaring is echter het afdalen van één van de smalle trappen, om vervolgens op de bodem van het droogdok te staan. Nu is het pas echt mogelijk om de schaal ervan te ervaren. Nu pas besef je dat slechts een oude houten sluisdeur, inmiddels voorzien van een laag mos, de scheiding is tussen water en mens. Ineens bevind je je in een andere wereld. Een wereld van rauwe materialen, van gras dat zijn weg probeert te vinden door de grote betonnen blokken. Een tot dan toe onbekende wereld.
Na deze ontmoeting is in teamverband een ontwerpend onderzoek gestart naar de mogelijke herbestemmingen van het Droogdokkeneiland. Geen droge analyses, maar juist visuele interpretaties van de aanwezige relikwieën. Geen ellenlange beschouwingen over de kwaliteiten van het eiland, maar deelonderzoeken in de vorm van schetsen, maquettes en diagrammen. Alle gebundeld in een compact boekwerk.
De resultaten dienden als gedegen basis voor de verdere totstandkoming van een masterplan, waarbij de specifieke kenmerken en sferen van het eiland belangrijke uitgangspunten vormden. Gedurende een middag van intensief brainstormen en schetsen is een concept ontstaan dat zijn oorsprong vindt in de bestaande structuur van de plek. Nieuwe verbindingen, ontmoetingen en openbaringen staan hierbij centraal en hebben geleid tot het uiteindelijke stedenbouwkundig ontwerp. Een ontwerp waarbij niet zozeer gepoogd is het eiland vol te bouwen, maar juist gezocht is naar een optimale balans tussen nieuwe activiteit en aanwezige subtiliteit. Ook zo benieuwd naar het resultaat? Bekijk dan snel het project!