Een volle week die gewijd wordt aan één van Nederlands grootste exportproducten: van 22 t/m 30 oktober 2011 staat Eindhoven wederom in het teken van het ontwerp van eigen bodem. Op vier verschillende locaties, die in lijn met het evenement tot 'Areas' zijn omgedoopt, geven ontwerpers uit alle lagen van het vakgebied de stad een nieuw gezicht en geluid. De Dutch Design Week viert dit jaar haar 10-jarige jubileum, en blijkt wederom het bezoeken meer dan waard!
Zonder op voorhand een duidelijk beeld te hebben van wat we allemaal wilden bezoeken, besloten we dicht bij huis te beginnen. Op de faculteit waar we onze opleiding volgden worden onder de noemer Architecture.ehv ook dit jaar weer de beste afstudeerprojecten van het jaar getoond. Tussen de grote verscheidenheid aan projecten ontdekten we één opvallend element dat vrijwel alle projecten mocht vergezellen: een visitekaartje van de ontwerper, compleet met naam en gegevens van het waarschijnlijk recent gestarte ontwerpbureau. Ons vermoeden dat steeds meer studenten voor zichzelf willen beginnen, naar aanleiding waarvan we dinsdag 22 november een lezing zullen geven tijdens de Bouwkunde Bedrijven Dagen, lijkt wederom bevestigd te worden.
Via een bezoek aan de voor de gelegenheid opengestelde Schellensfabriek en het hoofdkwartier van de DDW in de Blob aan het 18 Septemberplein, vervolgen we onze weg naar het steeds luider kloppende creatieve hart van de stad: Strijp-S. Hier worden we verwelkomd door een initiatief dat een intrigerend contrast weet te creëren met de immense gebouwen van het terrein: Wild-S vormt een samenspel van paden, bomen en sculpturen die volkomen willekeurig hun plek gevonden lijken te hebben. Een initiatief waar we graag meer van zouden zien in de Nederlandse steden, en dat hopelijk de tijdelijkheid van de Dutch Design week weet te ontstijgen.
Dat de willekeur wederom ogenschijnlijk is blijkt wel wanneer één van de paden van Wild-S ons rechtstreeks de Apparatenfabriek binnen leidt. Naast een tentoonstelling met vele bekende klassiekers van het Dutch Design, dwalen we hier door de ruimte en tijd die ons in het 5MinutenMuseum door Plane Scape getoond wordt. Een bijzondere ervaring, die ons in ieder geval veel langer dan 5 minuten wist te boeien, al was het maar om het schouwspel op de foto te krijgen. Na een bezoek aan De Ontdekfabriek, waar kinderen kunnen knutselen en bouwen tussen machines die zo uit het gedachtengoed van Da Vinci of Panamarenko lijken te komen, verlaten we de Apparatenfabriek op weg naar onze laatste locatie van de dag: het Natlab.
In de verschillende kamers van het Natlab zijn verschillende tentoonstellingen en projecten te zien onder de noemer Hacking the City, een laboratorium voor onderzoek naar de (herontdekking van) vrijheid in de stedelijke ruimte. Een interessante thematiek die ons al langere tijd bezig weet te houden en antwoorden kan geven op leegstaande gebouwen en braakliggende terreinen die onze steden rijk zijn. Van een interactief panorama, ontwikkeld door studiegenoten van The Cloud Collective komen we via de NatuurSUPER bij de tentoonstelling van Studio Papaver. Een bureau met een naar eigen zeggen "fascinatie voor ruimtes en plekken die in de schaduw staan van de officiële stad", en dat gelooft in de kracht van improvisatie, pionieren en het alledaagse. Hun tentoonstelling vraagt (helaas?) om een kleine speurtocht door het Natlab, maar past daarin wel bij een filosofie die wij met het bureau delen en die een ongeplande dag DDW wist te typeren: door goed te luisteren en zorgvuldig te kijken, kun je op de meest onverwachte plekken de mooiste ervaringen beleven.