Na precies een jaar keerden we weer terug naar onze oude roots: de Technische Universiteit Eindhoven. Gedurende twee dagen stond de faculteit bouwkunde in het teken van de Bouwkunde Bedrijvendagen. Naast een uitgebreide informatiemarkt waar bedrijven zich konden presenteren, werden er door architecten lezingen gegeven en waren er diverse workshops. FOAM gaf één van deze workshops met als titel 'de praktijk volgens FOAM'. Een korte terugblik op een interessante middag...
Hoewel het op onze blog even stil geweest is, hebben we de afgelopen weken alles behalve stil gezeten. Sinds de lancering van de dienst Architect aan tafel begin dit jaar, hebben we aan zo’n 30 verschillende keukentafels gezeten en maakten we plannen voor de meest uiteenlopende verbouwingen. Dat een aantal van deze sessies leidt tot een interessant vervolg, vertelden we al in onze vorige blog. Zo staan we momenteel aan de vooravond van de uitvoering van drie projecten die ooit begonnen als een Architect aan tafel sessie.
Onze dienst Architect aan tafel heeft afgelopen zaterdag de krant gehaald! In het Algemeen Dagblad (Rotterdam editie) is een uitgebreid artikel gewijd aan onze laagdrempelige dienst voor particulieren die stoeien met (ver)bouwplannen. Tijdens een Architect aan tafel sessie maken we plannen en schetsen voor een mogelijke verbouwing en geven we verrassend advies over een nieuwe indeling en uitstraling. Voor het artikel dat in het Algemeen Dagblad verscheen bezochten we de familie Nieuweboer uit Rotterdam. Zij wilden graag meer praktische leefruimte in hun woning, wat resulteerde in een bijzondere aanbouw die volledig in hout gematerialiseerd werd.
Op 23 juni is het weer de jaarlijkse dag van de architectuur. Door heel Nederland stellen architectenbureau’s hun deuren open en is het mogelijk om een kijkje te nemen in bijzondere gebouwen (in aanbouw) waarvan de deuren anders gesloten blijven.
Ook wij nemen deel aan deze leuke dag en doen er nog een klein schepje bovenop: samen met AIR Rotterdam hebben we geregeld dat het tussen 10 en 12 mogelijk is om bij ons een ontbijtje te nuttigen. Het thema is niet voor niets “Waar voedsel onderdak vindt”. Na het ontbijt kun je aansluiten bij een rondleiding door de Creative Factory, gevestigd in één van de oudste en grootste graansilo’s van Nederland. De rondleiding brengt je op plekken in de silo waar je anders nooit zult kunnen komen. Zeker de moeite waard!
We hopen jullie te mogen verwelkomen op de 23 juni tussen 10:00 en 12:00. Voor het ontbijt geldt wel op=op.
Donderdag 3 mei stond voor ruim 100 bouwkunde studenten van de TU Eindhoven in het teken van de crisis. Onder het motto ‘Enjoy the crisis’ organiseerde studievereniging CHEOPS een symposium waar sprekers als Arnold Heertje en Rudy Stroink de huidige economische recessie bediscussieerden. Om de studenten niet alleen te laten luisteren, maar juist ook actief te laten meedenken over oplossingen, stond het middagprogramma in het teken van workshops. Naast bureau M.E.S.T., eveneens uit Rotterdam, gaf FOAM hier een workshop over ondernemen in de crisis.
In februari van dit jaar werden we gevraagd een bijdrage te leven aan de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Met het thema van deze editie ‘Making City’ geeft het IABR uiteenlopende visies op hoe we als ontwerpers en bewoners de stad van de toekomst gaan vormgeven. Naast de grotere programma’s als ZigZagCity en Testsite Rotterdam maken ook kleinere initatieven een onderdeel uit van het IABR. Waaronder onze bijdrage aan een route door Rotterdam die de verschillende ‘verdichtingsstrategieën’ van de gemeente Rotterdam vertolkt. Voor ieder van deze zeven strategieën is een ander jong Rotterdams Architectenbureau gevraagd een visie te ontwerpen. Deze visie wordt gepresenteerd door middel van ‘analoge augmented reality’: het beeld wordt gedrukt op een glazen plaat, waardoor de passant een impressie krijgt van de mogelijke toekomstige bestemming op een plek in de stad.
Begin 2012 hebben we “Architect aan tafel” in de markt gezet als een nieuwe dienst van FOAM, gericht op de particulier. Eerder schreven we al over onze zakelijke diensten, specifiek voor makelaars: de verkoopimpressies en Architect @ bezichtiging. Met Architect aan tafel willen we particulieren op een snelle en verfrissende manier direct nieuw inzicht geven in hun woonwensen.
Begin dit jaar deden we mee aan de Woensel West Wedstrijd, een prijsvraag over optoppingen in de Eindhovense wijk Woensel West. Er werd gevraagd een expressieve opbouw op een sokkel te ontwerpen, waarin gewoond of in ieder geval gelogeerd kon worden. Aangezien er twee locaties waren, besloten we twee inzendingen te maken. Vandaag is bekend gemaakt dat één van onze inzendingen, 1 Bedroom Hotel, genomineerd is.
Gisteravond was het dan zover: onze presentatie tijdens AIR STARTUP. Zoals we al eerder schreven, biedt AIR jonge Rotterdamse architectenbureau’s een platform om zich te presenteren. En niet alleen dat. Naast onze presentatie liet ook het collectief KOOL van zich horen. Een andere insteek, maar voor een avond als deze juist erg interessant. Want hoe geeft een jong architectenbureau nu vorm aan zijn werkzaamheden en ontwikkeling?
Sinds januari 2010 biedt het Architectuurinstituut Rotterdam (AIR) jonge Rotterdamse architectenbureau's een podium om zichzelf te presenteren onder de naam AIR Start up:
"AIR Start up is het podium voor jonge Rotterdamse bureaus om in een ontspannen sfeer hun werk en achterliggende drijfveren te presenteren. Uitwisseling van inspiratie en kennis met vakgenoten staat centraal. De sprekers worden kritisch bevraagd door Astrid Aarsen: architectuurcriticus, zelfstandig onderzoeker en eigenaar van Architectuurzaken. Na elke Start up verschijnt een impressie van de avond op de website van AIR."
Met de feestdagen voor de deur is het een mooi moment voor een kleine terugblik op het afgelopen jaar FOAM. Naast onze intrek in de Creative Factory in Rotterdam, hebben we in 2011 weer mooie projecten mogen uitvoeren voor verschillende opdrachtgevers. Interessante prijsvragen, diverse verbouwingen en zelfs online applicaties zijn dit jaar de revue gepasseerd. Om al deze projecten ook een plaats te geven op onze website, heeft het online portfolio deze week een kleine facelift gekregen. Een overzicht van nieuwe projecten op onze website:
Na bijna een half jaar in spanning afwachten was het dan eindelijk zover: de uitslag van de internationale prijsvraag Europan 11 werd bekend gemaakt. Met ruim 250 inzendingen op 6 locaties in Nederland was de prijsvraag ook dit jaar weer een succes.
Onze inzending behelsde een ontwerp voor de herbestemming van een kleine probleemwijk in Capelle aan den IJssel. Overtuigd van de kwaliteiten van ons plan 'Regeneration' vertrokken we vol goede moed richting Eindhoven, waar de prijsuitreiking op onze vertrouwde Technische Universiteit plaats zou vinden. Al snel bleek dat ook bij deze prijsvraag de winnaars dit al vooraf wisten - en waren uitgenodigd - iets waar de laatste tijd iedere prijsvraag-organisator toe geneigd is. Voor ons was het dus al snel duidelijk dat er voor ons geen prijs in zou zitten.