Nokverhoging & dakopbouw

Ben je op zoek naar meer bruikbare verkante meters in je huis? Misschien is een nokverhoging of een dakopbouw wel de ideale mogelijkheid om meer leefruimte te creëren.

Wanneer een nokverhoging of dakopbouw?

Als de ruimte onder een bestaand dak beperkt is, kan het interessant zijn om de nok van het dak te verhogen. Dat moet natuurlijk wel binnen het bestemmingsplan passen. Als dat is toegestaan, zijn er veel mogelijkheden om van een moeilijk bereikbare vliering een volwaardige verdieping te maken.

Soms volstaat een dakkapel om meer ruimte op een zolderverdieping te creëren, maar dan moet er wel voldoende stahoogte zijn. Als dat niet het geval is, kan een nokverhoging uitkomst bieden. Dit betekent in de praktijk vaak dat (een groot gedeelte van) het dak vervangen wordt door een groter, nieuw dak. Hoe deze nieuwe dakopbouw eruit ziet verschilt per huis.

Het exterieur van de nokverhoging of dakopbouw hangt nauw samen met de bestaande architectuur van de woning. Bij een vrijstaand huis zijn er vanzelfsprekend meer vrijheden dan bij een geschakelde woning. Omdat de nieuwe dakopbouw aansluit op de bestaande woning, vraagt dit om een zorgvuldige aanpak. Tegelijkertijd biedt het mogelijkheden om bijvoorbeeld het gehele huis aan de buitenkant te isoleren, zodat er geen overgang van bestaand en nieuw meer zichtbaar is. In dat geval krijgt het gehele huis een metamorfose.

Indeling, constructie en omgevingsvergunning

Het is ook belangrijk om goed na te denken over de interne organisatie van de nieuwe verdieping. Hoe kom je op deze etage? Kan er bijvoorbeeld een trap geplaatst worden boven de bestaande trappen? Als er slaapkamers komen moet er voldoende daglicht zijn, door middel van gevelkozijnen, dakkapellen of dakvensters. Vaak is er ook nog de wens van een badkamer of wasruimte. In dat geval moet gekeken worden naar het leidingwerk en de aansluitingen hiervan op een bestaande of een nieuwe installatie.

Als de puzzel van het exterieur en het interieur tot een ontwerp heeft geleid komt de constructie aan bod. Kan de bestaande fundering de nieuwe nokverhoging of dakopbouw dragen? En volstaat de bestaande (vliering)vloer nog als deze veel intensiever gebruikt wordt? Al deze vragen worden in overleg met de constructeur beantwoord.

Tenslotte de omgevingsvergunning. Het realiseren van een dakopbouw of nokverhoging is in de regel altijd omgevingsvergunningsplichtig. In het bestemmingsplan kan al wel ruimte zijn voor een hogere nok, maar ook de welstandscommissie zal het plan moeten beoordelen. Een complete aanvraag met een goede set tekeningen zijn hierbij essentieel.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een nokverhoging of dakopbouw op jouw woning? FOAM architecten denkt graag met je mee. Ter inspiratie kun je alvast onderstaande projecten bekijken.

Werkend vanuit de Dassenfabriek

FOAM architecten is een Rotterdams bureau dat is gespecialiseerd in het verbouwen van bestaande woningen; van aanbouw tot totaalrenovatie en van exterieur tot interieur.

Het kantoor van FOAM bevindt zich in een markant gebouw aan de Provenierssingel in Rotterdam: de Dassenfabriek. Samen met de buurpanden was hier van 1950 tot het begin van de jaren ’70 stropdassenfabriek Micro gevestigd. Na het vertrek van de stropdassenfabriek heeft het gebouw enkele jaren leeggestaan, waarna er kantoren in kwamen. Dit onder protest van diverse buurtbewoners en actiecomités.

In de loop der jaren is het gebouw getransformeerd tot kleinschalig bedrijfsverzamelgebouw. Tot 2022. Achter de klassieke gevels gaan sindsdien weer woningen (en het kantoor van FOAM) schuil.

Benieuwd geworden? Maak een afspraak