Een ingrijpende verbouwing van een jaren '80 appartement in Maastricht creëert meer openheid, ruimte en licht in de woning. Alle overbodige wanden en deuren worden verwijderd zodat er één continue ruimte ontstaat. Het appartement wordt getransformeerd tot de essentie van wonen: woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken vloeien geleidelijk in elkaar over en zorgen voor bijzondere ontmoetingen, doorzichten en routes, ondersteund door een aantal specifiek ontworpen meubelen.


In haar oorspronkelijke staat voldeed de pied-à-terre niet in alle opzichten aan de wensen van haar nieuwe bewoners. De keuken en de badkamer waren aan vervanging toe en bovendien bestond de woning uit veel kleine, donkere ruimtes. In het nieuwe ontwerp zijn alle overbodige wanden en deuren verwijderd zodat er één continue ruimte ontstaat, slechts gescheiden door subtiele schuifdeuren. De nieuwe indeling maakt gebruik van de bestaande plekken voor het sanitair en de keuken, maar wordt gekenmerkt door een lichter, opener karakter met een hoger wooncomfort.

Door het gehele appartement verbindt een neutrale gietvloer de verschillende ruimtes en worden de belangrijkste functies subtiel gescheiden door specifiek vormgegeven meubelstukken. Tussen de slaap- en badkamer is een opvallend blauw meubel ontworpen waarin een kastenwand en een toilet zijn opgenomen. Vanuit de slaapkamer kan de inloopdouche in één doorlopende lijn bereikt worden. Door het natuurlijke daglicht dat vanuit de woonkamer op discrete wijze de badkamer bereikt ontstaat een lichte ruimte die in alle gemakken voorziet.


Twee matglazen schuifdeuren scheiden het private gedeelte van de woonkamer en keuken. Het hart van de woonkamer wordt gevormd door een houten kookeiland met een flinterdun aanrechtblad. Achter het kookeiland is een ingekaderde kastenwand geplaatst, waardoor het toilet en de cv-ruimte niet in directe verbinding met de keuken staan. Rondom de keuken kan gewerkt worden, en is tevens plaats voor een eettafel aan het raam. De houten afwerking komt terug in een boekenkast die de scheiding vormt met de badkamer. De matglazen omlijsting die de daglichttoetreding tot de badkamer verzorgt gaat geruisloos op in de bestaande structuur van wanden en balken.

Overal in het appartement zijn verbindingen gecreëerd tussen de verschillende ruimtes om de toekomstige bewoners zodoende een gevoel van vrijheid te geven. Want in een tweede huis is dat toch waar het om gaat.


Jaar
2010  
Locatie
Maastricht  
Projectontwerpers
Sander Bouw, Joren Vis, Marc Vos, Ivo de Jong  
Opdrachtgever
Familie Bouw  
Status
Gerealiseerd  
Aannemer
Twee Rechtse Handen  
Interieurbouw
Cachet Maatwerk in Hout B.V.